Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

КЛУБ НА ГРУБИТЕ ДЖЕНТЪЛМЕНИ

img

Воинът не винаги държи оръжие в ръцете си.

Понякога в тях има перо. Друг път скалпел. Или купа храна, подадена на тези в нужда. Понякога воинът дори няма ръце, в които да държи каквото и да било. Защото воин не е професия. Воин е призвание. Състояние на духа.

Да си воин е позиция и ние отказваме да се примирим.

С “модерния” свят, в който мъжете смятат, че е достатъчно да извадят телефоните си и да снимат, когато пред тях се извършва престъпление, а по-слаб е в беда.

С идеята, че е достатъчно да изобличим изображението на злото, вместо да му се противопоставим.

С правилото, че нашият начин да се справим с несправедливостта, е да изпращаме клипчета по сутрешните блокове на телевизиите или да ги качваме във фейсбук с надеждата, че “все някой ще направи нещо, все пак живеем в едно съвременно европейско общество”.  С вярата, че в него някой не само може, но и е задължен да се справи с всичките ни проблеми и затова им обръщаме гръб, докато злото се смее, точейки остриетата, които смята да забие в него.

С опитите им да ни внушат страх от „чуждото“ и непознатото. Защото ние сме отворени за света и знанията му, но в същото време сме и готови да браним ценностите и вярванията на дядовците си, ако някой им посегне.

Груби джентълмени от състава на Военноморските сили на република България.

Няма да се примирим.

С кекавите мъже на “модерния” свят, които цъкат по цветните си дисплеи, облегнати удобно в метрото, докато над тях нашите майки, баби и деца се извиват прави под тежестта на слабостта си. Под тежестта на безчувствеността на “модерното” общество от егоисти, което изградихме.

С не-мъжете, които кръстосват улиците със сто километра в час и се престрояват от забранената лента, защото правилата според тях са за “балъците”.

С простаците, които са превърнали най-съкровените части на дамите в тема на нескончаеми комплексарски монолози.

С егоистите, които с гордо вдигнати глави подминават протегнатата за милостиня ръка. Но пък сме безпощадни към тези, които се възползват от нея.

С глупаците на “новото” време, които смятат, че насилието е отживелица от средните векове и се смеят на идеята, че някой някъде може би се подготвя да навреди на семействата им. В тази си розова летаргия те са занемарили духа и телата си, превръщайки ги в обикновен биологичен оператор на мобилни устройства.

Но и с онези, които пълнят фитнес залите и чиято единствена цел в живота е да изграждат телата си, за “да изглеждат”. Преди имахме малко мъже с мускули по тях. Сега имаме много мускули с малко мъже по тях. Защото мечтата им е просто “да изглеждат”. Точно като себеподобните си от противоположния пол, които надуват гърдите, устните и фалшивото си самочувствие. 

Знамето на Клуба на грубите джентълмени

Просто няма как да замълчим. 

Когато слушаме тези, които се присмиват на вярата или саможертвата на дядовците ни. Защото всеки сантиметър от земята, по която стъпваме, е напоена с кръвта им, а кръвта, пролята в името на Защитата на свободата и вярата не съхне. Никога. И най-малкото в знак на благодарност отказваме да замълчим, когато някой открито ги напада и обявява за вехти, смешни или нелепи, защото тези вехти, смешни и нелепи вяра и дух са причината да можем да наречем това парче земя свой Дом. Родина. Начинът, по който нашите дядовци са посрещали щика на агресора с гърди, за да ни има нас, ни задължава да се държим по определен начин.

Затова създадохме своя задруга. Клубът на грубите джентълмени.

Група от мъже, които вярват в това, че най-важното за един мъж е да има вяра, обноски, състрадание и знание, за да бъде джентълмен. Но и в това, че най-важното качество на един джентълмен е да знае точно кога да спре да бъде такъв. Да образова ума и цивилизова съзнанието си, но и да превърне тялото си в оръжие за варварски бой. А ако не се наложи да го използва, за да защити себе си и тези, които нямат сили да го направят, няма да съжалява, защото знае, че е по-добре да бъдеш воин  в градина, отколкото градинар на бойното поле.

Пач на Клуба на грубите джентълмени на плейт кериър в база Мазар, Афганистан.

МИСИЯ

Клубът на грубите джентълмени е задруга на мъже, чиято цел е да обменят опит, знания, вяра и умения, за да постигнат идеала на старите българи за “мъж със сърце и юмруци на място” – да цивилизоват съзнанието си и да обучат тялото си в умения, които ще им помогнат да защитават семействата и убежденията си. Но и да живеят цивилизовано и почтено в едно общество, в което насилието е рядкост.

Клубът на грубите джентълмени не е философски клуб, въпреки че в него ще се водят дискусии за литература, идеи, филми.

Клубът на грубите джентълмени не е туристически клуб, въпреки че насърчава членовете си да пътуват, за да трупат знания и опит, но не като туристи, а като изследователи. Пирати.

Клубът на грубите джентълмени не е военно формирование, въпреки че много от членовете му са професионални войници, полицаи или практикуват бойни изкуства.

Клубът на грубите джентълмени е задруга на мъже, които следват идеала на дядовците ни, според които един мъж трябва да има обноски, да е начетен, но и да може да държи и оръжие, за да е готов да се изправи и да защити по-слабия, семейството, родината или убежденията си, когато се наложи.

Част от философията на Клуба на грубите джентълмени може да бъде чута в TEDx лекцията на президента на клуба „Пътят на грубия джентълмен“.

Още от създаването си, една от основните мисии на клуба е да помага на тези в нужда с балготворителност. С шестте си кампании до момента сме дарили повече от 8000лв за деца и възрастни, страдащи от тежки болести и нуждаещи се от скъпо лечение.

Миналата година в ефира на “Преди обед” по BTV клубът стартира и инициативата си „Осинови герой“, като негови членове почистиха и освежиха изоставени и занемарени паметници и гробове на български герои.

Предвиждаме да разширим дейността си и занапред да се включваме и в доброволчески инициативи като набирането на дрехи и храна за  хора в нужда, поправка на православни храмове, участие в инициативи за привличане на вниманието на обществеността към наболели проблеми на съвремието ни.

Груби джентълмени от състава на специалните сили на МВР с тениска RUDE GENT TILL I DIE

СТРУКТУРА И ЧЛЕНСТВО

Клубът на грубите джентълмени е организация с ясна и прозрачна йерархия. Ръководи се от Президент, чиито мандат е пожизнен.

Заедно с него важните решения за посоката, в която ще се движи дейността на клуба, взимат Офицерите, чиито прием се извършва на принципа на покана от страна на президентна. Вече приетите офицери могат да възразят срещу приема на нов Офицер, получил предложение да се присъедини. В този случай офицерският състав гласува „за“ или „против“ приема, като гласът на президента се брои за един.

Следват Членовете на клуба, които попълват заявление за членство по образец. То се одобрява от президента и се съгласува с офицерите. В случай, че офицер има против приемането на определен член, офицерският състав гласува за изхода от ситуацията. В този случай президентът има право на вето, като ясно представи позицията си на офицерския състав.

Членове на Клуба на грубите джентълмени могат да бъдат мъже и жени, навършили пълнолетие.

Тяхното вероизповедание е техен личен избор, но членове с различна от православната вяра трябва да са наясно, че сред важните дейности на клуба, е подкрепата на вярата на дядовците ни и благотворителна дейност, свързана с православието – подпомагане на манастири, помощ за освежаване на храмове, параклиси или православни паметници. Не е изключено на православни празници клубът да организира клубно посещение на даден храм.

Политическите виждания на всеки член на клуба са негова лична и неприкосновена позиция, но екстремистки изказвания на членове, с които те накърняват честта и името на клуба, ще бъдат санкционирани с изключване.

Сексуалната ориентация и самоопределение на всеки член е негово право и той няма да бъде дискриминиран заради нея, но клубът като джентълменски такъв не толерира парадирането на сексуалност от страна на който и да било от членовете, независимо дали той е хомосексуален, хетеросексуален или се определя като друг. Нещата, които се случват в спалнята на един джентълмен, трябва да останат там, не защото са срамни, а защото не e почтено да стават обществено достояние.

Националността на членовете на клуба е без значение, но ще бъдат приемани заявления за членство само от мъже и жени, живеещи на територията на страната или такива, които живеят в чужбина, но доказано имат възможността дистанционно да се включват пълноценно в инициативите на клуба.

ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Всеки един от офицерите и членовете, включително и  президентът на клуба внасят ежегоден членски внос, който всяка година ще бъде използван за различна инициатива. За периода Юни 2019г. – Юни 2020г. членският внос е в размер на 30лв, като тази година той ще бъде изпозлван за подпомагане на издаването на първата книга от поредицата Библиотека на Грубия джентълмен, чиято цел е да популяризира ценностите на клуба, разказвайки историите на някои от неговите членове, съмишленици или герои.   

В замяна на доброволната си помощ за инициативата, членовете на клуба ще получат възможност да закупят книгата с 20% намаление, както и колекционерски пач към нея, който ще може да се закупи и носи само и единствено от членове на Клуба на грубите джентълмени. Всеки един от членовете ще бъде споменат поименно в книгата като дарител (освен ако изрично не изрази желание да не бъде упоменаван ) и ще получи лично посвещение от автора/ите.

Всеки член на клуба закупува еднократно метален знак с личен клубен номер, с който да се идентифицира, когато е нужно. При отказ от членство следваща година или повишаване в ранг офицер този номер остава неприкосновен и никога няма да бъде предоставян на друг член, а знакът остава собственост на бившия член, като той повече не може да бъде изпозлван за каквато и да е идентификация, свързана с Клуба на грубите джентълмени.

Метален знак на клуба с гравиран персонален идентификационен номер.

Комункацията между членовете на клуба ще се осъществява в затворена фейсбук група, която ще бъде достъпна само и еднствено за тях. В нея често ще бъдат представяни за обсъждане книги, филми и идеи, които биха обогатили общата култура и обноски на членовете.

Предвижда се поне един път в годината да се провежда обща среща на клуба, в която да се видим и да сверим часовници, да обменим мисли и идеи. Вероятно е срещата да бъде организирана така, че да е достъпна и за семействата на членовете, за чието приятно изкарване също ще бъде помислено.   

Предвиждат се и семинари и срещи с личности, чиито идеи и умения в областта на литературата, науката, изкуството, вярата, самоотбраната и т.н. ще обогатят светогледа на членовете на клуба. Някои от тези срещи могат да се проведат и онлайн, за да бъдат достъпни за всички членове, които имат интерес.

Поне два пъти в годината клубът ще организира благотворителни кампании от различно естество – от пряка помощ за хора в нужда до набирането на средства за подкрепа на дадена кауза. Участието в тях е напълно доброволно.   

От официалното създаване на клуба до края на съществуването му всички аксесоари с герба и името на клуба ще са достъпни за закупуване само и единствено за членовете на клуба. Изключение ще правят единствено артикулите, с които ще събираме средства за някоя от благотвортелните си кампании. Целта на клуба не е продажба на рекламни материали, а създаване на общност от мъже с близки ценности и идеали.

Пач на Клуба на грубите джентълмени и снайперистки чалиндж коин някъде в Ирак

С приемането си новите членове на клуба могат да закупят за себе си един брой Официален клубен пач, една Официална метална клубна значка и един брой от някой от алтернативните ни клубни пачове. Разбира се, новопостъпилият член е  в правото си да не закупува нито един от тях, с изключение на задължителния си метален знак с клубен номер.

Метална значка с герба на Клуба на грубите джентълмени

След първите три месеца на членство всеки от членовете ще има право да закупи по колкото пожелае броя от клубните артикули, както и тениски на клуба, които са разрешени само членове. Предвижда се нови дизайни тениски с герба на клуба да бъдат произвеждани два пъти в годината.

При подновяването на членството през лятото на 2020г. членовете ще могат да сложат на якетата си и Официалните сержантски нашивки за якета на клуба, знак че вече са доверени и доказали се членове на клуба.   

Сержантски нашивки на Клуба на грубите джентълмени на дънков елек

ХЕРАЛДИКА, МОТО И ОТЛИЧИТЕЛНИ ЗНАЦИ

Гербът на Клуба на грубите джентълмени е съвкупност от няколко елемента:

  • „Пънишър“ череп с пиратска препаска, символизиращ едновременно решението ни да бъдем „овчарски кучета“ – защитници на по-слабите, но и желанието ни да пътуваме и да научаваме повече за света, като взимаме на абордаж целите си. Повече за дефиницията ни за пиратите-джентълмени можете да прочетете в книгата на президента на клуба Михаил NO-MAD Кунчев „Пиратите умират млади“.
  • Кръстосани молив и знак „шака“, символизиращи идеала ни за мъж – едновременно начетен и възпитан, но и в същото време дързък и деен в справянето с проблемите си.
  • Светкавици, символизиращи бурите, през които не се страхуваме да преминем, ако се наложи.  

В някои от алтернативните емблеми и пачове на клуба има и допълнителни елементи като:

  • Пиката, символизираща смъртта и по-точно примирението ни с нея, защото грубият джентълмен не се страхува от смъртта, а се старае да оползотвори най-пълноценно времето си до срещата му с нея. И да умре млад. На възможно най- преклонна възраст.
  • Йерусалимски кръст, част от герба на Йерусалимското кралство – символизиращ не географско понятие, а Небесното царство, което се намира в сърцата и умовете ни, а не в конкретна точка на земното кълбо. Знакът няма нищо общо с кръстоносните походи, а по-скоро с вярата на някои монаси-воини, че имаме нужда от кътче, където заедно и в мир да съжителстват смели мъже и семействата им, отдадени на вярата, смирението и състраданието.

Мотото на клуба е „ВИНАГИ ГРУБ, ВИНАГИ ВЕРЕН“, в синхрон с еклектиката на идеала ни за мъж – винаги горд и готов за суров отпор срещу злото, но и винаги смирен пред своята вяра, семейство и идеали.

Патрон на Клуба на грубите джентълмени е Свети Михаил Воин. Български светец, родом от днешен Батак, който като дете ненавижда насилието, но става воин, за да защитава по-слабите. Когато арабите нападат Византия, гръцките воини се разбягват и само неговият отряд остава да брани позициите си. Свети Михаил Воин не спира да се моли и пред него се разразява буря, която помага на българите да се справятс  противника. Когато императорът пожелава да направи Свети Михаил Воин свой високопоставен офицер, българинът отказва, защото чудото на бойното поле го развълнувало силно и той решил да се отдаде на скромен християнски живот.  След години починал в мир и го погребали в патриаршеската църква на Царевец, но след падането на България под турско робство мощите му са изнесени тайно в Румъния и следите им се губят.

Отличителните знаци на членовете и офицерите на клуба са индивидуалните железни знаци с персонален номер, металните значки с герба на клуба, пачове с герба на клуба и шаловете шемаг, чиято шарка трябва да е тан/койот с възможност за черни карета, по желание на члена, който го носи.

В компанията на членове на Съюза на българските спасители

Ако желаете да станете член на Клуба на грубите джентълмени, изтеглете Заявлението за членство и изпратете попълненият формуляр на имейл адрес rudegentlemenclub@gmail.com. Възможно най-скоро някой от екипа ни ще се свърже с вас, за да ви разясни какви са следващите стъпки, за да станете пълноправен член на клуба.

ВИНАГИ ГРУБ. ВИНАГИ ВЕРЕН.

Май 2019г.

This div height required for enabling the sticky sidebar